Bokanbefaling: Lee Strobels The Case for Christ

10. august 2024

Niklas Mardal

Nettredaktør for Føniks, masterstudent i filosofi på Universitetet i Oslo

I forbindelse med påsken i 2024 erklærte Richard Dawkins at han var en kulturell kristen og la til at han følte seg hjemme i den kristne etosen.1 Denne helomvendingen i retorikken mot kristendommen har vært delt av andre prominente ateister, deriblant den populære youtube-ateisten Alex O’Connor som på lignende vis har erklært seg som kulturelt kristen2 og har uttrykt at han gjerne skulle ønske kristendommen var sann, men ganske vemodig må han likevel avvise kristendommen: «I Think it would be great if God existed, I really do. I would absolutely love to escape death. I would relish being the recipient of unconditional love. Less selfishly I would love to be able to worship that which deserves to be worshiped. I just dont think it’s true»3

Ganske riktig blir ikke noe sant ved at man ønsker det. Kristendommen ikke bare bekrefter, men tilskynder en slik holdning ettersom det står skrevet: «Men er ikke Kristus stått opp, da er vårt budskap tomt, og deres tro er også tom» (1. Kor. 15:14). For at troen ikke skal være tom, må Jesus virkelig ha stått opp fra de døde. Har ikke mirakelet skjedd, så er kristendommen i beste fall en trøstende illusjon som vi nok helst burde vokse fra oss.

Det finnes dog grunner til å tro at mirakelet har skjedd. I The Case for Christ gjenkaller den tidligere ateistiske journalisten Lee Strobel sitt eget forsøk på å avdekke om Jesus virkelig var Guds sønn og stod opp fra de døde. Etter en serie med intervjuer hvor han konfronterer kristne fageksperter med mulige snublesteiner for deres posisjon—deriblant om evangeliene er pålitelige historiske kilder, om Bibelen egentlig antyder at Jesus var Gud og om Jesus oppstandelse kunne ha vært en løgn eller misforståelse—ender han med å konkludere at bevisene er tilstrekkelige til å tro at Jesus virkelig er den de kristne hevder han er. Boken ble en bestselger og er like lettlest som den er informativ. For de som har et ønske om å sjekke kristendommens sannhetsgehalt, kan denne boken ikke anbefales nok.

  1.  https://www.youtube.com/watch?v=COHgEFUFWyg ↩︎
  2. https://www.youtube.com/watch?v=XaRj1B05jyg (20:44) ↩︎
  3. https://www.youtube.com/watch?v=Wu2hvtR5-5M (6:17) ↩︎
Forrige artikkel

Weimarrepublikken – Fra Versailles til diktatur

Neste artikkel

Nietzsche i min favn

Siste fra Bokanmeldelse